• Κλιμακώνει η Άγκυρα τις κινήσεις της στην Κύπρο, με το γνωστό τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros Ηayreddin Pasa να προσεγγίζει την Παρασκευή το πρωί τον Κόλπο της Mόρφου
  • «Θα απαντήσουμε καταλλήλως» είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου
  • Στην περιοχή κοντά στη γεώτρηση έχουν καταπλεύσει δύο γαλλικές φρεγάτες που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, ενώ κοντά στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και η κανονιοφόρος Νικηφόρος

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, το ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον κόλπο της Mόρφου που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κύπρου ως αντίδραση στη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής AOZ.

Μέχρι στιγμής το γραφείο ναυσιπλοΐας του τούρκικου Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει εκδώσει κάποια ειδοποίηση, όμως ο τούρκος υπουργός Eνέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι η επομένη αποστολή του Barbaros είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας.

«Θα απαντήσουμε καταλλήλως» είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Έκανε δε λόγο για «μονομερείς ενέργειες».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου», ενώ άλλη μια φρεγάτα εστάλη για να επιτηρήσει το πλωτό γεωτρύπανο στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Στην περιοχή κοντά στη γεώτρηση έχουν καταπλεύσει δύο γαλλικές φρεγάτες που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, ενώ κοντά στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και η κανονιοφόρος Νικηφόρος.