Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανική εφημερίδα κατακεραυνώνει τον Τσίπρα: «Τελικά η γραβάτα έμεινε στην ντουλάπα»

  • Έντονη κριτική προς τον Τσίπρα και ειρωνεία από τους Βαυαρούς
  • Δεν ξέχασαν να κατακρίνουν και τον Σόιμπλε
  • Η εφημερίδα υπονοεί πως δεν πρέπει να εκταμιευτεί η δόση εφόσον δεν συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης

Η Βαυαρική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» τα «λέει έξω από τα δόντια» και δεν διστάζει να βάλει αρνητικό πρόσημο στα κατορθώματα της ελληνικής πλευράς και στις διαπραγματεύσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου στο Eurogroup.

Η εφημερίδα στην ουσία κοροϊδεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό γράφοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φόρεσε τελικά γραβάτα, καθώς δεν πέτυχε τον στόχο του αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Η γραβάτα έμεινε στη ντουλάπα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έφτασε στο στόχο του και την Παρασκευή δεν φόρεσε γραβάτα… Όποιος θέλει να μάθει, τι πέτυχε η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δεν έχει παρά να δει τι φορά ο Τσίπρας μαζί με το πουκάμισό του. Η Παρασκευή δεν ήταν ημέρα της γραβάτας»

Σοβαρές ευθύνες για την ελληνική υπόθεση έχει σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει το μέλλον του για χάρη της Ελλάδας μόλις τρεις μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές. Και σίγουρα, το υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών δεν θα το «προδώσουν» οι βουλευτές του.

Η γερμανική εφημερίδα καταλογίζει στον Σόιμπλε ότι χρησιμοποίησε κόλπα για να επιτύχει τη συμφωνία του Λουξεμβούργου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Τώρα οι πολίτες θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο τι γίνεται με τα χρήματά τους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε σε ένα συμβιβασμό για τη χορήγηση κι άλλων χρημάτων στην Ελλάδα, και το έκανε κυρίως για να βγάλει την ελληνική κρίση από τον προεκλογικό αγώνα της Χριστιανικής Ένωσης.

Στην πραγματικότητα δεν θα ήταν πρόβλημα, εάν δεν απέφευγε να ξεκαθαρίσει μια σημαντική λεπτομέρεια, δηλαδή, τι κοστίζει στο Γερμανό πολίτη αυτό το ντιλ που συνδέεται με ελάφρυνση του χρέους. Και τώρα, τα μέλη της επιτροπής του Προϋπολογισμού της Βουλής πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επιμείνουν στην τήρηση των συμφωνημένων κανόνων ή εάν θα σταματήσουν τη συμφωνία».

«Η ελπίδα είναι να μην δώσουν τη συγκατάθεσή τους, δεδομένου ότι η συμφωνία, την οποία αποδέχτηκε ο Σόιμπλε, δεν πληροί το σημείο της απόφασης στο κοινοβούλιο που ορίζει ότι χρήματα θα δοθούν στην Αθήνα μόνο όταν συμμετάσχει και το ΔΝΤ» αναφέρει ο αρθρογράφος υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

«Αυτό όμως δε συμβαίνει» λέει χαρακτηριστικά. «Το Ταμείο θα εμβάσει χρήματα μόνο όταν μειωθεί το ελληνικό χρέος. Ο Σόιμπλε το αποσιώπησε. Αυτό που απομένει είναι ένα σαθρό ντιλ. Γιατί οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης θα προστατεύσουν τον υπουργό τους, που χαίρει μεγάλου γοήτρου. Επιπρόσθετα, κανείς δεν θα τολμήσει 3 μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες να διακινδυνεύσει ένα σκάνδαλο που θα μπορούσε να στρέψει τους ψηφοφόρους σε άλλα κόμματα» υποστηρίζει η SZ.

Το θέμα για τους Γερμανούς ωστόσο, παραμένει το ΔΝΤ και ο ακριβής του ρόλος, για τον οποίο πολλές φορές ο Σόιμπλε έχει εμφανιστεί κατηγορηματικά κάθετος στο ενδεχόμενο να δεχτεί να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί αυτό είχε ψηφίσει η γερμανική Βουλή.

Από την άλλη αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι «πολιτική σταθερότητα και καλύτερο επενδυτικό κλίμα… μειώσεις των φόρων, οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν φτάσει το 70%…και, η Ελλάδα χρειάζεται κοινωνική βοήθεια που να αξίζει το όνομά της» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Βερολίνο.

Το δημοσίευμα καταλήγει «Για πόσο καιρό ακόμη θα αποφεύγει η γερμανική βουλή μια εκ βάθρων λύση, που είτε μπορεί να λέγεται προσωρινό Grexit, είτε μια πραγματική ελάφρυνση του χρέους υπό μορφή κουρέματος; Εδώ και 7 χρόνια αποφεύγεται η χρεοκοπία χωρίς να γίνεται αλλαγή προς το καλύτερο, δεν πάει άλλο».

Πηγή: Deutsche Welle