Connect with us

TOP NEWS

Πυρετός διαβουλεύσεων και στο βάθος… ρήξη

Κρίσιμες για το ελληνικό ζήτημα χαρακτηρίζονται στις Βρυξέλλες οι επόμενες μέρες μέχρι το Εurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ σημαντικές διεργασίες και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με στόχο να υπάρξει μία όσο το δυνατόν πιο προχωρημένη συμφωνία.

Παράλληλα, στη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμιζαν χθες ότι δεν βοηθούν το γενικότερο κλίμα, μάλλον το επιδεινώνουν, διαρροές της κυβέρνησης περί παραπομπής του όλου θέματος σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών εάν δεν βρεθεί λύση στο Εurogroup, ούτε τα δημοσιεύματα περί άρνησης της Αθήνας να αποδεχτεί τη δόση εάν δεν υπάρξει λύση στο χρέος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες κοινοτική πηγή, από την αρχή της εβδομάδας βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων υπό την αιγίδα του Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος προσπαθεί να διαμορφώσει ένα σχέδιο απόφασης, που θα διευκόλυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε ένα πρώτο μήνυμα την περασμένη εβδομάδα από την Ταορμίνα της Σικελίας, όπου βρισκόταν για τη συνεδρίαση του G7, περί «αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού» και «σεβασμού στο ελληνικό έθνος», ενώ ο ρόλος του δεν θα περιοριστεί μόνο σε δημόσιες δηλώσεις συμπαράστασης.

Δεν θα αποδεχθούμε πρόταση χωρίς καθαρό διάδρομο στην οικονομία

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πρόταση που δεν θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Συζητάμε για μια καθαρή λύση, η οποία θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία. Eργαζόμαστε, ώστε να υπάρξει λύση στο Eurogroup, όλα τα άλλα σενάρια υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα» ανέφερα χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα δόσης. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Από τη στιγμή που έχουμε υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, έχουμε την απαίτηση -και δικαιούμαστε- αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα» ξεκαθάρισε ο κ. Τζανακόπουλος. Συμπλήρωσε πως γίνονται τεχνικές και πολιτικές συζητήσεις και δεν βλέπει τον λόγο να υπάρχουν μεγάλες εντάσεις και εξάρσεις και τον φόβο να καταλήξει σε ναυάγιο η συζήτηση στο Eurogroup.

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η συζήτηση για το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή θα αποχωρήσει, ενώ παρατήρησε ότι «δεν παίρνει ο κ. Σόϊμπλε μόνος του τις αποφάσεις, διότι αν συνέβαινε αυτό η Ελλάδα θα είχε βγει πέντε φορές μέχρι τώρα από την Ευρωζώνη».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών απάντησε ότι το ζήτημα του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα, αλλά η συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο «έχει ξεπεράσει αυτό που θα ονειρευόταν ή θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία». Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση δήλωσε και σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, απάντησε: «εφόσον το αποφασίσουμε, θα το ανακοινώσουμε».

Στη Φρανκφούρτη ο Ευκ. Τσακαλώτος, για συνέδριο του Economist

Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου  σήμερα (9:30 τοπική ώρα) θα είναι ομιλητής στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Greece: A comeback to the financial markets?» (Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο συνέδριο θα μετέχουν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικολά Τζιαμαρόλι (από τον ESM), το μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής καγκελαρίας Λαρς Φελντ, το στέλεχος των Moody’s Κόλιν Έλλις.