Η Αχτσιόγλου επανέλαβε πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο με ελάφρυνση του χρέους

Μεγάλη συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» παραχώρησε η Έφη Αχτσιόγλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» όπου μίλησε για θέματα που αφορούν τα εργασιακά, τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, τις συντάξεις, την ανασφάλιστη εργασία, τον ΕΦΚΑ και την απασχόληση των νέων.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξή της:

Για τα εργασιακά:

«Θα νομοθετήσουμε άμεσα την επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, τα οποία θα εφαρμοστούν από 1/9/18», τόνισε η υπουργός Εργασίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι «ενώ το ΔΝΤ ζητούσε διπλασιασμό του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, εμείς καταφέραμε να μην υπάρξει αύξηση αυτού του ορίου. Ενώ το ΔΝΤ ζητούσε την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out), εμείς καταφέραμε να αποκρούσουμε αυτή την απαίτηση. Ουσιαστικά, η συμφωνία αναχαιτίζει σε μεγάλο βαθμό την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και θα επαναφέρει μια θεσμική κανονικότητα από τον Σεπτέμβρη του 2018. Στον συνδικαλιστικό νόμο, αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για την απεργία, αλλά θα γίνουν αλλαγές στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών, δηλαδή θα προστεθούν κάποια ποινικά αδικήματα»

Για την διαπραγμάτευση:

«Πρώτα θα λυθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα και μετά θα γίνει η τεχνική διαπραγμάτευση. Το ΔΝΤ, ζητούσε το Δεκέμβρη 4,5 δις ευρώ λιτότητα, προκειμένου να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, το έκανε διότι δεν έβλεπε ότι μπορούσε να επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα το 2019. Η εκτίμησή του ήταν εσφαλμένη, δεδομένου ότι ξεπεράσαμε το 3,5% πλεόνασμα το 2016. Καταφέραμε να πετύχουμε μέτρα μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου, δηλαδή με την νομοθέτηση του 1% αρνητικών μέτρων, θα υπάρχει και 1% θετικών μέτρων. Αυτά θα νομοθετηθούν μαζί και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η θεσμοθέτηση των θετικών μέτρων να στοχεύει για την υποστήριξη του κοινωνικού κράτους»

Για τις συντάξεις:

«Με καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει μόνο 30% των συνταξιούχων, δηλαδή το 1/3. Διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μόνο εφόσον τον Αύγουστο του 2018, υλοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος. Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2018,  θα είναι συνολική και θα ορίζει τις μεταρρυθμίσεις εντός προγράμματος για το 2019 και για το 2020, τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τα μεσοπρπόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ουσιαστικά στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές, καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στις υψηλές συντάξεις. Για παράδειγμα, η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, δεν πρόκειται να θιγεί. Η ρύθμιση θα αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις, ενώ δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής επικουρικών συντάξεων, όπως σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου. Το ζήτημα επανυπολογισμού των επικουρικών έχει λυθεί με τον ασφαλιστικό νόμο του 2016, όπου έχει καθιερωθεί όριο προστασίας στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων στα 1300 ευρώ. Οπότε, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, εφόσον το 1% θα προκύψει από τις προσωπικές διαφορές, δεν υπάρχει λόγος να πειραχτούν οι επικουρικές συντάξεις. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην υπάρξει καμία εκκρεμότητα ως προς τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2017»

Για την ανασφάλιστη εργασία:

«Από το 2010-2014 πέρασαν 12 νόμοι οι οποίοι ισοπέδωσαν το πλαίσιο προστασίας της εργασίας. Αυτή η θεσμική απορρύθμιση επέτρεψε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας», σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας.Ταυτόχρονα, η ίδια, τόνισε ότι «αυτόν τον καιρό γίνεται προσπάθεια για την επαναφορά των ΣΣΕ, για την επαναφορά της κανονικότητας και της νομμότητας μέσω της δράσης του ΣΕΠΕ. Στοχεύουμε να ενισχύσουμε τη δράση του ΣΕΠΕ το επόμενο διάστημα. Ήδη λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα εδώ και λίγους μήνες για στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν συνολικά 25 δράσεις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας»

Για τον ΕΦΚΑ:

«Ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει 12 δόσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ. Η ρύθμιση των οφειλών θα βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην κοινωνική ασφάλιση, ενώ τα θετικά έσοδα του ΕΦΚΑ θα διατηρηθούν όσο προσέρχονται άνθρωποι στην ασφάλιση και μειώνεται η ανασφάλιστη εργασία. Ο νόμος είναι διατυπωμένος αλλά θα εξειδικευτεί με υπουργικές αποφάσεις προκειμένου οι άνθρωποι που είναι ασφαλισμένοι να μπορούν να είναι συνεπείς και ασφαλιστικά ενήμεροι». Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι αυτές οι ρυθμίσεις να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου να μπει η χώρα σε ομαλότητα και έπειτα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο συνταξιοδοτικό».

Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια:

«Ο ασφαλιστικός νόμος προσπάθησε να λύσει μια παγιωμένη παράνομη τακτική περιπτώσεων μισθωτών που ασφαλίζονται με «μπλοκάκια, αλλά εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Το πρόβλημα είναι ότι ο εργαζόμενος που είναι μισθωτός, αλλά εμφανίζεται ως εργαζόμενος με μπλοκάκι, επιβαρύνεται με εισφορές αυτοαπασχολούμενου. Τώρα, ένας εργαζόμενος που είναι με μπλοκάκι και έχει δύο εργοδότες, θα πληρώνει το χαμηλότερο ποσοστό, δηλαδή το 9%.»

Για την απασχόληση των νέων:

«Το μέτωπο της ανεργίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, αυτή τη στιγμή. Από τη στιγμή που αναλάβαμε μέχρι σήμερα, η ανεργία έχει μειωθεί από το 27 στο 23%,δηλαδή υπάρχει αποκλιμάκωση. Τον Μάρτιο είχαμε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 16 ετών στην ΕΡΓΑΝΗ, με θατικό ισοζύγιο 38.000 θέσεων εργασίας, ενώ είχαμε επιπλέον 170.000 θέσεις εργασίας τους τελευταίους 15 μήνες. Το 2013-2014, η μερική απασχόληση εκτινβάχθηκε από το 35% στο 55%, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 50%, ενώ ήδη έχουν ανοίξει 70.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους και αναμένεται να προκηρυχθούν άλλες 86.000 το επόμενο διάστημα».

Πηγή: stokokkino.gr

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κανονικά την Τρίτη τα δρομολόγια των λεωφορείων

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πλήρες πρόγραμμα δρομολογίων σε όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο του ΟΑΣΑ προγραμματίζεται για...

Νέα απάτη στην Πάτρα με θύμα 78χρονη – «Πέταξε» από το μπαλκόνι 3.000 ευρώ

Πάτρα: Οι απατεώνες την έπεισαν για δήθεν τροχαίο και τους έδωσε σε σακούλα χρήματα...

Φθιώτιδα: Νταλίκα «σκαρφάλωσε» στο διαχωριστικό στηθαίο

Εκτροπή νταλίκας  το απόγευμα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας...

Απάτη στην Πάτρα με θύμα 78χρονη – «Πέταξε» από το μπαλκόνι 3.000 ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης στην Πάτρα σε βάρος ηλικιωμένης, με το πρόσχημα του τραυματισμού της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ