Connect with us

TOP NEWS

Δραματικές σκηνές στο «κολαστήριο» της Ειδομένης

Περίπου 5.500 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό στην Ειδομένη περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Πριν από λίγη ώρα τα σύνορα άνοιξαν, αλλά είναι άγνωστο για πόσο και ποιός αριθμός προσφύγων θα περάσει.

Είναι χαρκακτηριστικό πως η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότιεπέτρεψε χθες τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής μόνο σε 22 πρόσφυγες (15 από τη Συρία και επτά από το Ιράκ).

asfuksia-stin-eidomeni

upl56d1a6034771f upl56d1a5cb9991e upl56d1a5a3dbc41 upl56d1a576e86d6

Οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ από προχθές, επειδή, όπως αναφέρουν ανεπίσημα, η Σερβία δεν δέχεται πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ. Οι σερβικές αρχές σημειώνουν ότι θα επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση μόλις η Κροατία άρει τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κροατία θέλει να επιστρέψει στη Σερβία περίπου 300 Αφγανούς, τους οποίους όμως αρνείται να δεχτεί η Σερβία.

Την ίδια στιγμή, περίπου 700 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μία εβδομάδα στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφος της.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι η σοβαρή αυτή εμπλοκή με τη διέλευση προσφύγων οφείλεται στο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση σχετικά με τι θα γίνει με τους Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε χώρες της “βαλκανικής οδού”.

Εδώ και μία εβδομάδα η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Κροατία δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε Αφγανούς, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/3 των προσφύγων που μέσω βαλκανικών χωρών κατευθύνονται προς την Κεντρική Ευρώπη και κυρίως προς τη Γερμανία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε χθες ότι η Κροατία ενημέρωσε τη Σερβία ότι από σήμερα θα δέχεται περιορισμένο αριθμό προσφύγων, που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως. Η απόφαση αυτή, ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική επιτρέποντας την διέλευση από την ΠΓΔΜ μόνο σε 500 πρόσφυγες καθημερινά.

Στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων ή κοντά σ’ αυτή διαδραματίζονται απίστευτες σκηνές.

Αρρωστα παιδιά σε αναπηρικά καροτσάκια…

Χθες το βράδυ, αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά 3 λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά αυτή την ώρα, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.

Κι αυτό ενώ συνεχίζονται με αμείωτη ένταξη οι αφίξεις κι άλλων προσφύγων ή μεταναστών. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά άλλοι 437 πρόσφυγες και μετανάστες. Το Blue Star 1 παρέλαβε 270 άτομα από τη Μυτιλήνη και 167 από τη Χίο.

Το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει στον Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Διαγόρας», μεταφέροντας 52 μετανάστες από την Κω. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το συγκεκριμένο πλοίο θα παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες και από άλλα νησιά του Αιγαίου.

Εντωμεταξύ, καθηλωμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα οι περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Τέσσερα λεωφορεία βρίσκονται στο άτυπο hot spot της εθνικής οδού από την περασμένη Τρίτη, ενώ ένα πέμπτο έφθασε χθες το βράδυ από τη Λαμία.

Η δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη και όχι μόνο, κάνει διπλωμάτες να χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ένα απέραντο hotspot, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, προχωρώντας στην εκτίμηση πως η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε πως βρίσκονται στην Ελλάδα 25.000 πρόσφυγες, προσθέτοντας πως ετοιμάζει σχέδια ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας.