Τελικοί Κυπέλλων ποδοσφαίρου στην Ευρώπη για συγκρίσεις

- Advertisement -

Τρεις εβδομάδες μετά τον θλιβερό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, η ποδοσφαιρική Ευρώπη ετοιμάζεται να απολαύσει τους κορυφαίους τελικούς των εγχώριων Κυπέλλων απόψε, και η απόσταση ποιότητας και ποδοσφαιρικού πολιτισμού ανάμεσα στον ελληνικό τελικό και σε αυτούς της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας αναμένεται να είναι πολύ περισσότερη από ό,τι δείχνουν οι… 21 ημέρες διαφοράς.

Ευτυχώς ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος είναι αρκετά μακριά για να μπορέσουμε οι εγχώριοι ποδοσφαιρόφιλοι να απολαύσουμε την πραγματική αίσθηση του ποδοσφαίρου που θα χαρούν από κοντά όσοι βρεθούν στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στη Μαδρίτη… Εκεί άλλωστε δεν έχουν αναστολές για τη διοργάνωση του τελικού στην πρωτεύουσα της χώρας, όποιοι κι αν είναι οι φιναλίστ.

Από τους τέσσερις τελικούς της βραδιάς οι δύο έχουν ξεκάθαρο φαβορί, ο ένας έχει μια σημαντικά επικρατέστερη ομάδα κι ένα αουτσάιντερ, και ο τέταρτος φαντάζει αρκετά ισορροπημένος.

Στο Σταντ ντε Φρανς του Παρισιού (22.00, ΤV5 Monde) η πανάκριβη Παρί Σεν Ζερμέν αντιμετωπίζει τη… Σταχτοπούτα Ανζέ σε έναν τελικό που φαίνεται πολύ μονόπλευρος. Η Παρί διψά για το τρόπαιο που, μαζί με το Λιγκ Καπ που έχει πάρει ήδη, θα γλυκάνει κάπως τους οπαδούς της για την απώλεια του πρωταθλήματος και τον πικρό αποκλεισμό με ήττα 6-1 στη Βαρκελώνη από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Το ματς έχει για κάποιους ιδιαίτερη σημασία για τον Ουνάι Εμερι, τον προπονητή της Παρί, που βρίσκεται επί ξυρού ακμής. Αλλοι πάλι θεωρούν ότι ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες του για τη Ρόμα. Από την άλλη πλευρά, η έκπληξη του θεσμού Ανζέ είναι ευτυχής που έφτασε μέχρι τον τελικό, αποκλείοντας ομάδες που είναι πιο ψηλά από εκείνη στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, τις Μπορντό και Γκινγκάμ. Ο,τι παραπάνω επιτύχει απόψε, θα αποτελεί ένα όνειρο.

Αντιστοίχως, στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα κλείνει μια χρονιά εγχώριας και ευρωπαϊκής αποτυχίας και έχει ανάγκη όσο τίποτα τη νίκη στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας (22.30 Novasports3) απέναντι στη βασκική Αλαβές. Εδώ πάντως ο τεχνικός του φαβορί, ο Λουίς Ενρίκε, είναι ήδη γνωστό ότι αποχωρεί, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε έτοιμο να αναλάβει από Δευτέρα. Η δε Αλαβές δεν είναι πρωτάρα σε τελικούς, έχοντας παίξει και σε τελικό Κυπέλλου UEFA.

Ο ισπανικός τελικός αποτελεί τον αποχαιρετιστήριο επίσημο αγώνα για το «Βιθέντε Καλδερόν» της Μαδρίτης, την έδρα της Ατλέτικο, που μετακομίζει σε νέο μεγαλύτερο γήπεδο από τον Αύγουστο.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου (21.00 Novasports2) συγκρούονται η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης με έπαθλο το Κύπελλο Γερμανίας. Κι εδώ ίσως υπάρχει ένας αποχαιρετισμός, αφού ο Τόμας Τούχελ μπορεί να καθήσει για τελευταία φορά στον πάγκο της Ντόρτμουντ, με τον Λισιάν Φαβρ της Νις να θεωρείται βέβαιος αντικαταστάτης του.

Ομως το πιο ελκυστικό και ισορροπημένο από τα αποψινά ζευγάρια δεν είναι άλλο από αυτό της Αρσεναλ με την Τσέλσι στο Γουέμπλεϊ, στον τελικό του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού στον κόσμο (19.30 Novasports1). Ενα λονδρέζικο ζευγάρι στον ανακαινισμένο Ναό του Ποδοσφαίρου.

Πολλοί θεωρούν ότι ο τελικός αυτός είναι το απόλυτο κριτήριο για την παραμονή του Αρσέν Βενγκέρ στην Αρσεναλ, στην πρώτη σεζόν έπειτα από δύο δεκαετίες που οι «κανονιέρηδες» δεν κατάφεραν να προκριθούν στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς.

Αν η Τσέλσι καταφέρει να επικρατήσει σήμερα, θα κάνει το νταμπλ, κάτι που μόνο η Γιουβέντους έχει καταφέρει έως τώρα στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Βεβαίως η Γιούβε, που πριν από μερικές εβδομάδες επικράτησε με 2-0 της Λάτσιο στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, πάει για το τρεμπλ, καθώς σε μία εβδομάδα παίζει με τη Ρεάλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σημειώνεται επίσης ότι αύριο υπάρχει ακόμη ένας τελικός, αυτός του Κυπέλλου Πορτογαλίας, που φέρνει αντίπαλες την πρωταθλήτρια Μπενφίκα των Κώστα Μήτρογλου και Ανδρέα Σάμαρη με τη Βιτόρια Γκιμαράες.

Οσοι πάντως θέλουν ακόμη να απολαύσουν κάτι κοντά στο δικό μας ποδοσφαιρικό προϊόν, κάτι που να θυμίζει τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν τον τελικό του Κυπέλλου Σερβίας σήμερα (7 μ.μ.). Παίζουν η Παρτιζάν με τον Ερυθρό Αστέρα…

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η σκόνη είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

Εγκαινιάστηκε η νέα πεζογέφυρα στο Παλατάκι (ΦΩΤΟ)

Ένα σημαντικό έργο, που θα αυξήσει σημαντικά την οδική ασφάλεια και την ασφάλεια των πεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.