Πέθανε πασίγνωστη σεναριογράφος

- Advertisement -

Η μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος Εμανουέλ Μπερνχάιμ, που είχε τιμηθεί με το βραβείο Médicis το 1993, πέθανε την Τετάρτη το βράδυ στο Παρίσι, σε ηλικία 61 ετών.

Aφήνει πίσω της ένα έργο γεμάτο ευαισθησία που χαρακτηρίζεται από συνεχή περάσματα ανάμεσα στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο.

Πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων, τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου της, μιας συνταρακτικής αφήγησης για τον θάνατο του πατέρα της, που υποβλήθηκε σε ευθανασία στην Ελβετία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύντροφός της Σερζ Τουμπιανά, πρώην διευθυντής της Ταινιοθήκης της Γαλλίας.

Συγγραφέας μιας χούφτας βιβλίων, η Εμανουέλ Μπερνχάιμ συνεργάστηκε επίσης σε πολλά σενάρια του Φρανσουά Οζόν («Κάτω απ’ την άμμο», «Πισίνα» και «5 φορές το 2») και του Κλερ Ντενί (για τη διασκευή του τέταρτου βιβλίου της «Παρασκευή βράδυ»).

ImageHandler

Με έξι μυθιστορήματα μέσα σε τριάντα χρόνια, η Εμανουέλ Μπερνχάιμ ήταν ολιγογράφος αλλά άφησε το αποτύπωμά της στο γαλλικό λογοτεχνικό τοπίο.

Το έργο της χαρακτηρίζεται από λακωνικότητα (Τα «Ένα ζευγάρι», «Παρασκευή βράδυ» και «Η γυναίκα του» που έλαβε το βραβείο Médecis το 1993 είναι κάτω από εκατό σελίδες) και μια γραφή που αφήνει χώρο στις σιωπές και σε όσα δεν λέγονται.

Το τελευταίο βιβλίο της «Όλα τελείωσαν καλά», που κυκλοφόρησε το 2013, αφηγείται την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του πατέρα της, του συλλέκτη έργων τέχνης Αντρέ Μπερνχάιμ, ο οποίος διάλεξε τον θάνατο έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που τον είχε αφήσει ανήμπορο.

Αυτό το σύντομο μυθιστόρημα, τεντωμένο σαν μια χορδή, θα κερδίσει τα εγκώμια του Τύπου.

Γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1955 η Εμανουέλ Μπερνχάιμ, μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Médicis και ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών, ήταν κόρη του Αντρέ Μπερνχάιμ και της γλύπτριας Κλοντ ντε Σοριά.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της «Σταλόνε», «Παρασκευή βράδυ», «Ένα ζευγάρι», «Η γυναίκα του».

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η σκόνη είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.